Elfsong

2015.09.20 12:29

 


Mikor és hogyan jött létre a zenekar?

2009-ben, amikor a készülő regényemhez már nagyon sok információ, háttéranyag összegyűlt, akkor nekiláttam kidolgozni a hozzá tartozó zenét. Hogy miért is? Azért, mert folyamatosan azt éreztem, hogy a Csodák Könyve karaktereit mindig is átjárta, körüllengte, meghatározta egyfajta ritmus, ami persze meg is különbözteti őket egymástól, és ez a sajátos zeneiség nagyon jól megjeleníthető teljes dalokban. Az egészet úgy képzeld el, mint egy rockzenére alapuló musicalt, ahol a karakterek énekelnek, táncolnak, elmesélik a történetüket, vagyis magát a regényt. Szépen gyűltek is a zenei ötletek és a fiammal aztán nekiláttunk megvalósítani a terveinket, létrehoztuk az úgynevezett Elfsong projektet. Őszintén megmondom, hogy ekkor még nem konkrét zenekarban gondolkodtunk, sokkal inkább sok szereplős, színházi előadásban, aminek még most is igen nagy esélye van, csak a tárgyalások fonalát kell újra felvenni. Szóval maga a zenekar ebből a projektből eredeztethető, ami nagyon-nagyon sok örömöt, kiváló embereket és sok-sok tapasztalást hozott az életünkbe.

Honnan ered a zenekar neve?

Én réges-régóta szerepjátékos vagyok és hiszem, hogy ebből nem is lehet kinőni soha. Még akkor kezdtük az első csapattal a játékot, amikor itthon nem is, vagy csak alig lehetett beszerezni a külföldi boxokat, szabálykönyveket. Számomra a nagy szerelem a Forgotten Realms világa volt és a Songs and Swords sorozat egyik címe, az Elfsong azóta is itt mocorgott a fejemben. Ráadásul úgy éreztem, hogy ez a kifejezés remekül illik ahhoz a zenei világhoz, amit mi akarunk képviselni. Egyébként érdekesség, hogy Pozsgay Gyula grafikus barátom már 2007-ben elkészítette az Elfsong logóját, és az szépen ott várt a maga idejére a számítógépen, de elárulom, hogy akad még ilyen előre elkészített grafika, mert vannak még egyéb zenei terveink is a fiammal, de ezek még maradjanak titokban.

Mi a zenekar műfaja és miért pont ez?

Talán egy olyan meghatározás illik ránk, vagyis egy olyan zenei közegbe tartozunk, amit szimfonikus, epikus fantasy metal-ként lehet aposztrofálni. A fantasy ugye egyértelmű, hiszen a szövegeink innen eredeztethetőek, a zene pedig a könyvek, a filmek, a nagy ívű mesélés iránti szeretetből és annak zenei megjelenítéséből adódik. Egyszerűen úgy éreztük, hogy ez a fajta megközelítés, vagyis, hogy készül egy komplett szimfonikus anyag, aztán készül egy komplett rockzenei anyag a metál és a szimfonikus zene ötvözéséből nagyon is illik hozzánk, illetve valahol természetesen jön belőlünk.

Milyen zenészek hatottak és hatnak rátok?

Egyértelműen azok, akik emberileg is erős és meghatározó értéket képviselnek. Azok, akiknek a személye és a zenekara is egyfajta természetes részét tudja képezni az életünknek, és ha nem lennének, akkor éreznénk a hiányukat. Ide sorolható az Iron Maiden, a Blind Guardian, a Therion, a Rhapsody, a Summoning, a Wintersun, de folytathatnám a sort még bőven, míg ugyancsak ide tartozik a klasszikus zeneszerzők tisztes névsora is, akik döbbenetes zeneiséget képviselnek a műveikben, legyenek azok operák, vagy akár filmekhez, játékokhoz köthető alkotások.

Zenéltetek-e már együtt valamilyen más zenekarban?

Amikor a zenekarrá formálódott Elfsongról beszélünk, akkor igen. Racs Attilával a dobosunkkal és Nagy Viktorral a basszusgitárosunkkal a Cross Borns-ban játszottunk együtt hosszú évekig, de a barátságunk ettől sokkal régebbre vezethető vissza. A fiam pedig egészen picurka kora óta ott volt a Cross Borns családban, ahol látta, hallotta, hogy min dolgozunk és Ő maga is óriási gitárossá fejlődött, mindenképpen érdemes lesz figyelni a saját csapatára a The Sheperds-re, mert őrületes dolgok készülnek náluk. Szöllősi Dani pedig a már említett Elfsong projekt kapcsán jelentkezett egy pályázatra, és hála az égnek, hogy ezt megtette, mert egy hihetetlenül jó énekes és még attól is jobb ember és barát.

Megjelenik-e az új album valamelyik nagy magazin mellékleteként?

Gondolkoztunk rajta, hogy akár ez is egy járható út lenne, mert nagyon sok hallgatóhoz, olvasóhoz jut így el az album, de aztán másképp döntöttünk. Az Elfsong kiadványaihoz szervesen kapcsolódik a művészien kidolgozott booklet is, Pozsgay Gyula grafikus barátom hihetetlen dolgokat művel, és azt akartuk, hogy annak, akinek a polcára kerülnek az Elfsong albumai jó érzés legyen a kezébe venni egy-egy lemezünket. Az album a zeneboltokban, a kiadónál és a zenekarnál szerezhető be.

Szerintetek többen fogják-e megismerni a zenekart azzal, hogy a teljes album felkerül a zenekar youtube csatornájára?

Én idealista vagyok. Én magam úgy működök, hogy rákeresek a neten arra a zenekarra, aki érdekel, belefülelek a dolgaikba és, ha meggyőztek, akkor beszerzem a kézzel fogható CD-t is. Nincs mese, akkor ott kell lennie az albumnak a polcon. Hiszem, hogy az igazi rockerek ma is így működnek és nem elégednek meg a youtube, vagy akár a letöltött mp3, mp4 formátumokkal. Szerintem ez annak a zenének az elárulása, amit éppen annyira szeret. Mi magunk és a persze a kiadónk is, igyekszünk tisztességes áron tartani az albumainkat, így aztán senki sem hivatkozhat arra, hogy drága, ezért nem tudja megvenni. Ráadásul, ha nem így teszünk, akkor az albumokhoz kapcsolódó, oly nagyszerű művészeti ág, a grafika ki fog szorulni a folyamatból, ám szerintem egy vérbeli rocker, egy vérbeli zeneszerető nem tudja elképzelni a kedvenc albumait a művészi borítók nélkül.

Van-e ennek profitszerzési célja, vagy csak szeretnétek, ha minél többen hallgatnák/ ismernék meg a zenekart?

Azt hiszem, hogy profitszerzési célról nem lehet beszélni. Reklámértékről azért igen. Mi még azokban az időkben kezdtünk zenélni a Cross Borns-al, amikor levélben küldözgettük a kazettáinkat szerteszét a nagyvilágban. Akkor azért elég nehéz volt hírt adni magadról. Ma ez sokkal könnyebb, persze annak minden előnyével és hátrányával.

Lesznek-e videó klipek vagy csak szöveges videók lesznek?

Tervezünk videót, de azt most még nem szeretném elárulni, hogy melyik dalhoz. Annyit azért elmondhatok, hogy az előbb említett videótól függetlenül folyik egy egyeztetés, megbeszélés, ami a Dagor-nuin-Giliath dal angol nyelvű verziójával kapcsolatos. Egy számunkra ikonként tisztelt énekest akarunk becserkészni Feanor karakterének megszemélyesítésére, és ha ez sikerül, akkor ez a dal önálló formában egy animációs kisfilm képében fog megjelenni.

Lesz-e lemezbemutató koncert?

Igen, tervezünk egy lemezbemutató, vagy, ha úgy tetszik egy nagyobb lélegzetvételű bulit, ám erre csak 2016. januárjában kerül majd sor a tatabányai Roxxy Music klubban. Otthoni terepen, teljes színpadi díszlettel, ugyanakkor a tervek között szerepel az is, hogy jövőre megmutatjuk a dalokat egy-egy lehetséges külföldi csapat vendégeként is Budapesten.

Mutassátok be röviden az albumot!

Huh, most aztán nehéz dolgot kérsz tőlem, mert röviden nem tudok beszélni az albumról. Talán azt érdemes róla mondani, hogy a nagy ívű, epikus mesélés és a szimfonikus, energikus metal, számunkra tökéletes egyesítése az album, amelyben minden egyes dal egy-egy fantasy történetet dolgoz fel. Színig, vérig igazi Elfsong, mert őszintén hiszem, hogy ennek a csapatnak már az első pillanatban kialakult az egyénisége.


 

Tisztelettel köszönjük az interjú lehetőségét!

Elérhetőség: https://www.facebook.com/ElfsongOfficial?fref=ts
https://www.youtube.com/user/OfficialBookandMusic/featured